Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaGenelGaribu’l Hadis İlmi

Garibu’l Hadis İlmi

“Hadis ilminde “garibul hadis” dendiğinde az kullanıldığı, yaygın olmadığı ya da manası kapalı olduğu için anlaşılması zor olan kelimeler ve bunları konu edinen ilim dalı anlaşılır. Garibü’l Hadis başlığı taşıyan eserlerde, hadislerde bulunan yaygın kullanılmayan kelimelerin öncelikle sözlük anlamı verilmekte bunun yanında kelimelerle ilgili Arap dilcilerin ifadelerinden, eski Arap şairlerinin şiirlerinden Arap atasözlerinden örnekler verilerek sözü edilen kelimenin hadislerdeki anlamı ve edebi incelikleri ortaya konulmaktadır.

Çok zaman raviler hadisi metnine sadık kalmaksızın kendi ifadeleriyle nakletmişlerdir. Buna hadis ilminde mana ile rivayet denir.

Bu konuda kitapları hadisciler değil dilbilimciler üstlenmiştir.

Hadisdeki garib kelimelere dair yazılmış olup günümüze ulaşan ilk kitap Ebu Ubeyd Kasım b. Sellam’ın Ğaribuü’l hadis isimli kırk senede hazırladığı mükemmel kitabıdır.

İbn kuteybe , Ebu Ubeyde’nin yukarıdaki kitabına almadığı ğarib kelimeleri konularına göre Garibu’l Hadis isimli bir kitapta toplamıştır.

Bu konuda hicri dördüncü asırda yazılıp günümüze ulaşan en mühim eser Hattabi’nin Garibü’l Hadis’idir.

Garibu’l Hadis konusunda yazılan en mükemmel kitap Mecdüddin İbnü’l Esir’in en- Nihaye fi Garibi’l Hadis’idir. Kendinden önceki bütün kitaplardan yararlandığı için bütün yazılanların hülasası niteliğindedir. Çok özlü yazılmış bir kitaptır. Kelimeler alfabetiktir. Hadislerin senetleri verilmediğinden dolayı okunması kolaydır.

#SünnetimeDokunma #HadisDüşmanlığıKuranDüşmanlığıdır #Hadis

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments